Minister Caroline Gennez in gesprek met Afghaanse vrouwen over hun toekomst in Antwerpen
Antwerpen | Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez bracht een bezoek aan organisaties Safe Space en Humanitarian Welfare Association in Antwerpen. Beide zetten zich in voor mensen met een migratieachtergrond in de stad, en vrouwelijke nieuwkomers in het bijzonder. Ze deed dat samen met Vooruit-schepen voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw, Karim Bachar.
19 april 2023

Minister Gennez werd ontvangen door schepen Bachar op het Schoon Verdiep in het stadhuis. Na een gesprek over het integratie- en antidiscriminatiebeleid in Antwerpen, ging minister Gennez op bezoek bij Safe Space en Humanitarian Welfare Association (HWA), die nieuwe Antwerpenaren begeleiden. Ze kon er praten met de medewerkers, vrijwilligers en verschillende vrouwen en jongeren die er deelnemen aan de activiteiten.
“De emancipatie van vrouwen en meisjes – ervoor zorgen dat ze nodige middelen, vaardigheden en kansen krijgen om zélf hun leven in handen te nemen – loopt als een rode draad doorheen mijn beleid, zowel op het vlak van internationale solidariteit als van grootstedenbeleid,” zei minister Gennez.
Humanitarian Welfare Association (HWA) is een non-profit organisatie die streeft naar een vlotte integratie van vluchtelingen en asielzoekers in België. Ze organiseren workshops rond empowerment, zelfbeschikking en activering, gendergelijkheid, gezondheidsbewustzijn en het stoppen van geweld tegen vrouwen. Daarnaast geven ze ook individuele en groepsbegeleiding voor die vrouwen die willen (verder) studeren of werk zoeken. Minister Gennez praatte er met een groep Afghaanse vrouwen.
“Onder het talibanregime mogen vrouwen niet meer werken of naar school gaan in Afghanistan. Daarmee schiet de taliban vooral zichzelf in de voet. Wie weet hoeveel leerkrachten, vroedvrouwen of ingenieurs zo niet de kans krijgen om bij te dragen aan de samenleving? Waar extremen aan de macht zijn, gaat iedereen erop achteruit. Hier in België moeten we er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes met een migratieachtergrond de nodige kansen krijgen én kunnen benutten om zichzelf te ontwikkelen. Het werk van HWA en Safe Space maakt écht een verschil,” aldus Gennez.
“Er zijn zoveel vrouwen met een migratieachtergrond die willen werken, willen studeren, willen bijdragen aan de samenleving. Dat zou ook goed zijn voor de stad en voor het hele land. Maar er zijn ook zoveel drempels en dat is demotiverend. We zijn om klaar om de uitdaging aan te gaan, maar we moeten dan wel een kans krijgen,” voegde Atefa Kakar, een voormalige mensenrechtenactiviste uit Afghanistan toe.
Safe Space biedt jongeren en vrouwen met een migratieachtergrond een vormingstraject aan waardoor ze bewust worden van de mogelijke kansen en manieren om actief deel uit te maken van de samenleving. Vrouwen kunnen er terecht voor individuele en groepsgesprekken, nazorg en ook gewoon om met elkaar te praten.